Hoogsensitivitijd

Hoogsensitiviteit

Volg je eigen pad

In mijn laatste blogs las je dat ik mijn leven drastisch veranderd heb na het herstellen van een burn-out. Dit was echter niet de eerste keer dat ik in mijn leven voor deze keuze heb gestaan en moest veranderen om verder te kunnen. Echter is de stap om dit blog te schrijven voor mij een stuk lastiger omdat dit al zoveel jaren in mijn hoofd speelt. Ik ben bang geweest voor de reacties die het teweeg zou kunnen brengen. Nu wil ik laten zien dat hoogsensitiviteit, ook als man, bespreekbaar is. Wat anderen ervan vinden maakt daarin niet langer een verschil.

NU is de tijd

Het schrijven van dit verhaal heb ik zeker 10 jaar uitgesteld. Jarenlang heb ik geprobeerd te zijn zoals mijn gedachten mij vrij dwingend oplegden.
Nu ben ik klaar om het volledig te omarmen. Niet langer hoef ik mezelf te bewijzen in het ‘normale’ leven en de klim op de maatschappelijke ladder. Ik heb die route bewandeld, er veel van geleerd en nu achter me gelaten. Ik ben iemand die graag anderen helpt, al heel mijn leven. Vaak verpakt in een functie of een rol maar altijd oprecht en behulpzaam

Gevoelig

Ik ben hooggevoelig. Over het algemeen worden mensen met deze eigenschappen als Hoogsensitieve Personen (HSP) omschreven, al is er voor de meesten een verschil tussen gevoelig of sensitief. Voor mij is er geen onderscheid in de verwoording.
Hoogsensitiviteit is in de laatste jaren meer aanwezig in de maatschappij en wordt steeds vaker erkend door de traditionele medische wereld. Net als bij dieren, zijn er tussen mensen verschillen in de mate van opmerkzaamheid en gevoeligheid. De ene persoon is meer in staat om iets aan te voelen dan een ander. Naar schatting is ongeveer 20% van alle levende wezens op aarde hooggevoelig. Dit betekent dat zij in staat zijn om de kleinste dingen te zien, horen, ruiken of voelen. Het is duidelijk geen aandoening of ziekte maar kan gezien worden als eigenschap; zoals sommigen bijvoorbeeld goed zijn met cijfers, zijn HSP-ers goed in het opnemen van hun omgeving.

Pubertijd

In de maatschappij zoals we die kennen is gevoelig zijn vaak een reden om zwakte toe te kennen terwijl kwetsbaarheid enorm wordt onderschat. In de jaren voordat ik 18 werd was ik behoorlijk van slag. School lukte mij niet goed omdat ik mij niet kon concentreren en ik zocht toevluchten om maar niet met mezelf en mijn gedachten bezig te hoeven zijn. Ik was extreem perfectionistisch en continue bezig met wat iedereen om mij heen van mij dacht. Het brandde mij volledig op in mijn pubertijd. Er waren depressieve gedachten omdat ik me niet begrepen voelde en de hulp tot dan toe kon mij niet in de juiste richting sturen. Vanalles deed ik om maar niet bezig te hoeven zijn met mijn gevoel. Al vroeg begon ik met roken en drinken en heb in de middelbare school periode overmatig softdrugs gebruikt. Het was voor mij lange tijd een uitweg, een reden om mezelf niet onbegrepen te voelen in deze wereld. Op mijn 17e was ik ten einde raad; ik ging niet meer naar school omdat ik straatvrees had ontwikkeld en het simpelweg niet meer durfde.

Eszenzz

Tot er een sprankje hoop kwam in de vorm van de term Hoogsensitiviteit. Ik las websites en boeken en herkende mij voor het eerst in verhalen van anderen. Na een lange zoektocht kwam ik uiteindelijk in aanraking met Antoine, een hypnotherapeut onder andere gespecialiseerd in hooggevoeligheid. Zijn instituut Eszenzz in Amsterdam biedt begeleiding aan voor hooggevoeligheid en Mentaal Emotieve Training met betrekking tot eetproblemen, angst-, dwang-, en identiteitsstoornissen zoals BED, anorexia, boulimia, dwanghandelingen, rituelen e.a. ongewenste gedragingen. Meer informatie over het instituut en haar diensten vindt je hier.

HSP Leergang

In zijn HSP leergang leerde ik om mij vast te houden aan mijn gevoel en mij niet te laten meenemen in gedachten. Het gaf mij de kracht en zelfvertrouwen om mijn leven om te gooien. Ik koos ervoor om opnieuw te starten. Nam afscheid van vrienden. Ging naar de avondschool om mijn havo af te maken en kon uiteindelijk starten met mijn HBO studie. Ik heb een stijgende lijn mogen ervaren in de jaren erna tot het mij weer teveel werd en ik burn-out raakte. Werkt de methode dan niet voldoende? Jawel, maar ik heb mezelf verleid om voorbij mijn grenzen te gaan en mijn ambitie en perfectionisme boven mijn gezondheid gesteld. Over perfectionisme volgt mogelijk later een blog omdat ik hoor en lees dat er veel mensen binnen onze generatie hiermee worstelen.

Hoe is het leven als HSP-er?

Hoe voelt het om hooggevoelig te zijn? Dat is een goede vraag welke lastig is om duidelijk te beantwoorden omdat ik niet anders weet. Je zou kunnen zeggen dat de zintuigelijke waarnemingen extreem uitvergroot worden. Iedere prikkel van buitenaf komt binnen zonder filter. Geluiden bijvoorbeeld kunnen enorm fijn voelen in de vorm van muziek of vogelgezang maar tegelijkertijd ook enorm afleiden en vermoeien wanneer het gaat om harde geluiden van bijvoorbeeld verkeer, geschreeuw of boren.
Het zien en ervaren van de natuur geeft vaak rust en laadt op terwijl we in veel gevallen tot 8 uur per dag op een kantoor zitten met tl-licht. Het ligt natuurlijk genuanceerder dan goed of kwaad, fijn of vervelend. Maar het geeft wel een indruk van de contrasten die er op dagelijkse basis zijn in het leven van een HSP-er.

Bewuster

Het kan enorm vermoeiend zijn om op deze manier dagelijks in het leven te staan. Althans wanneer je onbewust met deze eigenschap leeft. Wanneer je jezelf bewuster wordt van wat er speelt is het mogelijk om balans te vinden tussen prikkels en ontspanning of rust. Door het volgen van de leergang ben ik in staat om grotendeels op gevoel te kunnen leven en werken. Daarnaast durf ik mijn intuïtie te volgen en kan hiermee, op gevoelsniveau, connectie maken met anderen en aanvoelen of er iets speelt.

Begeleider

Vorig jaar ben ik van leerling naar leraar gegaan en heb ik de opleiding tot HSP-begeleider volbracht. Het heeft mij opnieuw laten zien hoe krachtig deze eigenschappen kunnen zijn wanneer je er ruimte aan geeft. Daarnaast heb ik vele anderen leren kennen die als HSP-er door het leven gaan en mij nog steeds inspireren om te doen wat ik nu doe. 

Deel dit blog met anderen die er mogelijk steun aan kunnen hebben:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.