Man versus gevoel

In de afgelopen weken heb ik aardig wat van jullie mogen spreken via chat, telefoon of berichten. Het is ontzettend leuk om deze gesprekken te hebben en feedback te ontvangen op de posts of blogs die ik doe. Een duidelijke trend in deze reacties is de grote afwezigheid van mannen (op  een enkele na). Nu snap ik de drempel om contact op te nemen of een reactie achter te laten enorm goed. Het is een wereld waarin mannen nog steeds in films en tv-series neergezet worden als lomp, ruig, stoer of juist sukkelig. Natuurlijk is er een nuance maar in mijn ogen zijn de gevoelige mannen die zich ook kwetsbaar durven op te stellen op TV, op 2 handen te tellen. Hiermee doel ik bijvoorbeeld op een Beau, Humberto Tan of Arie Boomsma. En dat zijn nu net degenen die mij enorm kunnen boeien met hun programma’s en kwetsbaarheid.

Waarom mag een man niet gevoelig zijn?

In de ontwikkeling van de mens is er, zover we weten, altijd een rolverdeling geweest tussen de vrouwen en mannen. Iedereen kent wel het beeld van de mannen die jagen en de vrouwen die (ver)zorgen.
Nu we in deze moderne tijd afstappen van stereotyperingen is het opvallend dat er een aantal nog stevig blijven plakken. We vechten, nu vaak letterlijk, voor gelijkheid tussen man en vrouw, wit en zwart. Eindelijk proberen we iedereen de kans te geven om te zijn wie ze willen en kunnen zijn.
Een typering in het bijzonder gaat mij aan het hart, namelijk de (hoog)gevoelige man. Er is ontzettend weinig aandacht voor (hoog)gevoelige mannen en daar wil ik graag in de komende jaren wat aan gaan veranderen. In de wereld waarin we samen leven is het tijd om gevoel meer aandacht te geven en daarbij kunnen we onszelf als mannen niet langer uitsluiten.

Hoe het voor mij voelde

In de jaren voordat ik bekend was met de term hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit voelde ik mijzelf een buitenstaander. Niet omdat ik niet populair was op de middelbare school of leuke vrienden had, in tegendeel, er was aandacht en vriendschappen genoeg. Hetgeen wat het voor mij lastig maakte is dat ik een rol speelde. Ik was een acteur in het leven van een ander. Van jongs af aan voelde ik mijzelf zwakker en in de jaren erop ben ik mij gaan aanpassen aan de  “harde” wereld om mij heen. Ik was natuurlijk niet zwakker, maar mijn gevoeligheid maakte mij aanzienlijk zachter dan andere jongens om mijn heen. Het was dus mijn eigen interpretatie dat ik hierdoor zwak was.
Het voelde dus alsof ik niet kon zijn wie ik wilde zijn en dat leidde in mijn geval tot behoorlijke problemen, omdat ik op de vlucht ging voor mijn gevoel. Uiteindelijk vond ik mijn rust in het gebruiken van softdrugs en kalmeerde ik mijzelf op deze manier. 

Nu

Nu, een half leven verder, is het zo nu en dan nog steeds lastig om vol achter mijn gevoeligheid te staan. Ik laat mij niet langer van de wijs brengen, maar het kiezen voor zachtheid in communicatie en gedrag maakt dat hard en luid je al snel overstemd.

Ik ben op zoek naar mannen die op dit moment problemen of hinder ervaren door hun gevoeligheid. Door de 3 in 1 test te doen op de site krijg je een beeld van de mate waarin je gevoel een uitdaging is voor jezelf en in jouw leven. Ken of ben je die man, die zeer gevoelig is en hier hinder van ondervind; misschien zelfs een burn-out heeft of heeft gehad, stuur alsjeblieft een bericht naar mijn site, Instagram of Facebook. Het is zoveel fijner leven wanneer je het gevoel volledig kan omarmen. We hebben onze plek als HSP in deze wereld, we kunnen het anders doen. 💪🏽

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.