Blog | Ben jij de herder | Gevoelsgoed

Overzie het geheel

Misschien heb je het deze week wel gezien op Instagram waar ik foto’s post van mijn bezoeken aan het natuurgebied Herperduin. Dit geweldige gebied ligt tegen Oss aan en is een aantal jaren terug, door middel van een wildviaduct, gekoppeld aan het grotere natuurgebied “de Maashorst”. Hiermee is het een geweldige plek om te wandelen, mountainbiken, hardlopen of paardrijden. Het is zelfs mogelijk om met een Alpaca als maatje een wandeling te maken 🙂 zie deze website.

Kudde

Onlangs was ik ter ontspanning een ronde aan het wandelen in Herperduin toen ik op afstand een kudde schapen zag lopen. In de ochtendzon waren de schapen heerlijk aan het grazen, vredig en harmonieus als groep samen. Naarmate ik dichter bij de kudde kwam merkte ik op dat de kudde continu in beweging was. Heel subtiel maar continu waren er enkele schapen aan de rand van de groep in beweging. Toen bedacht ik het me dat hier zeer waarschijnlijk een hond aan het werk was. En jawel, ineens verscheen ze van achter de kudde. IJverig en volledig gefocust op haar verantwoordelijkheid; het bijeenhouden van de kudde schapen. Even kort maakten we oogcontact maar snel versprong haar blik naar een schaap dat uit de kudde dreigde te ontsnappen. Onvermoeibaar en niet af te leiden, zo gericht op hetgeen waarvoor ze is bestemd.

Hond

Ik had het al vaker gezien maar deze keer raakte het mij op een manier alsof ik het voor eerst het zag. Dit is hoe het eruit ziet wanneer een dier doet wat generaties lang in haar dna is opgeslagen. Ik was kort volledig in gedachten verzonken toen ze weer mijn richting op kwam. Zoals vaker te zien is bij schapendrijvers was deze hond een Bordercollie. Ze had geen bijten nodig, geen woorden, alleen haar aanwezigheid was al voldoende om de schapen in de richting te drijven die zij voor ogen had. Dit is de kracht van de natuur en haar aanwezigheid in de vorm van deze hond.

Herder

Hoe ultiem zou het zijn om zelf ook tot een punt te komen waarin je volledig opgaat in wat je doet? Ik geloof dat wanneer je echt connectie maakt met je gevoel en deze de ruimte geeft om zicht te ontvouwen in je leven, het mogelijk is om in deze flow te komen. Het evenwicht dat zo belangrijk is voor een prettig leven.

Er is nog een andere rol, één die niet direct zichtbaar is in dit voorbeeld. Dat is namelijk de herder. De herder, in dit geval een vrouw, heeft namelijk een belangrijke rol in dit geheel. Zij stuurt bij wanneer het nodig is, bepaalt wanneer er verplaatst moeten worden. Of wanneer de dag erop zit en de schapen terug gaan naar hun eigen afgebakende wei aan de rand van het natuurgebied. Zij heeft het overzicht en ziet ook de kant waar de hond niet loopt en kan daarmee dus de gehele situatie overzien.

Aandacht

De herder uit dit verhaal ben jij als persoon met jouw aanwezigheid. De inschattingen die je maakt zijn op basis van je intuïtie of gevoel. De bordercollie in dit verhaal staat voor je aandacht. Als je deze aandacht weet te sturen is er ontzettend veel mogelijk, je hebt als het ware daarmee de kracht om je leven (je gedachten) vorm te geven. Ben je je niet bewust van je aandacht dan zakt deze langzaam weg als een boldercollie die besluit om even een dutje te doen midden op de dag. Drie keer raden wat er dan met de kudde schapen zal gebeuren 😉 precies, die zullen waarschijnlijk overal en nergens gaan belanden.

Het volledig kunnen uitvoeren van jouw rol in dit leven is een reis die soms al op jonge leeftijd zichtbaar is en soms een heel leven duurt. Met het HSP traject leer je om met je aandacht ruimte te geven aan je gedachten en niet terecht te komen ein een chaotische kudde zoals hierboven omschreven. De gedachten blijven, net als de schapen, alleen wanneer je dit accepteert geeft het je de mogelijk om het te richten en te vormen.

Wil je meer te weten komen over het traject? Neem dan eens een kijkje hier of doe de 3 in1 test.

Heb je zelf een situatie meegemaakt waarin ineens iets voor jou duidelijk werd? Laat een reactie achter hieronder of stuur mij een bericht via de site of social media. Tot de volgende blog waarin ik zal vertellen over meditatie en ontspanning. 💚

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.