BLOG van vermoeid naar energiek deel 2 GEVOELSGOED

Voeding

In het vorige blog eindigden we met de keuze om te vechten in plaats van te accepteren dat het zo zou blijven. Het gaf mij de benodigde motivatie om andere wegen te vinden die mij alsnog zouden brengen naar mijn bestemming; energiek zijn en weer kunnen genieten. De eerste beslissing viel al snel; ik moest en zou stoppen met roken. Ik wilde niet langer afhankelijk zijn van deze verslaving die mij schijn-ontspanning bood voor een kleine 10 seconden per sigaret. Daarnaast las ik veel over de invloeden van voeding op het lichaam en energieverdeling. Na opties afgewogen te hebben koos ik ervoor om preventief een dna-onderzoek te doen dat mij inzichten zou kunnen geven in niet alleen voeding maar ook andere intoleranties en gevoeligheden. In de uitslag, enkele weken erna, bleek dat ik gevoelig was voor voedingsproducten met gluten en lactose. Ik heb sindsdien mijn dieet aangepast, door het vermijden van gluten en verminderen van lactose-inname, en eet daardoor nog steeds met meer plezier en gemak. Daarnaast zorgde de keuze om voornamelijk natuurlijke suikers te eten in de vorm van bijvoorbeeld fruit voor minder pieken en dalen in mijn energiebeleving. Het kost mijn lichaam simpelweg minder energie om genuttigde voedingsstoffen om te zetten. In een toekomstig blog komt voeding uitgebreider aan bod voor wie dit interessant vindt.

Sport

Mijn interesse in de hartritme-variabiliteit bracht me op een nieuw spoor waar ik direct enthousiast van werd. Beetje gek in een situatie als deze waarbij ik al langere tijd eruit lag, maar toch voelde het echt zo. Dit zou wel eens de weg kunnen zijn naar herstel. Ik kwam terecht bij Bio-check, een organisatie gevestigd in Rotterdam die mensen begeleidt met ernstige stress- en vermoeidheidsklachten. In het verhaal werd duidelijk dat de oplossing voor de vermoeidheid beweging was. En hiermee bedoel ik echt beweging, in de vorm van fysieke training. Hoe kon ik daar niet enthousiast over worden? Ik kon (hopelijk) weer gaan sporten en tegelijkertijd herstellen en mij fitter en energieker voelen. Waar kon ik tekenen?

Intake

Tijd om naar Rotterdam te gaan voor een intake en een inspanningstest. Ik weet nog goed dat mijn vader meereed omdat ik bang was dat ik niet voldoende energie zou hebben om op en neer te kunnen rijden. Eenmaal daar volgde een uitgebreid gesprek met daarin de aanleiding, uitleg vanuit mijn positie en een aantal metingen waaronder hartslag, gewicht en bloeddruk. Na het gesprek was het tijd om sportkleding aan te doen in voorbereiding op de inspanningstest die gedaan werd met behulp van een hometrainer en meetapparatuur. In een klein kwartier fietste ik mezelf compleet leeg, ik ging tot het uiterste. En dat was ook te zien in de uitslag! Ik bleek ondanks mijn beleving nog steeds over een redelijk gemiddelde conditie te beschikken. Waren die jaren van fietsen en hardlopen toch niet voor niets geweest!

Op mijn zenuwen

Na de intake mocht ik de hartslagsensor meenemen en werd deze gekoppeld aan een app. Met behulp van deze app zou ik kunnen gaan trainen en gaan ademhalen. “Ademhalen? Dat doe je toch de hele dag door?” hoorde ik mezelf afvragen in gedachte. Het blijkt dat door middel van ademhalingsoefeningen je invloed kunt uitoefenen op je hartritme-variabiliteit, afgekort HRV. Ik zal in het kort proberen uit te leggen wat dit inhoudt. De HRV wordt beïnvloedt door het autonome zenuwstelsel. Dit is het gedeelte van ons zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de onbewuste processen in ons lichaam, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering, ademhaling en stofwisseling. Het autonome zenuwstelsel is onder te verdelen in twee delen: het parasympatisch zenuwstelsel en het sympathisch zenuwstelsel. Je kunt het vergelijken met de werking van een auto: het parasympatisch zenuwstelsel fungeert als ‘rem’ voor ons lichaam terwijl het sympathisch zenuwstelsel gezien kan worden als het ‘gaspedaal’. Wanneer je lichaam dus goed functioneert, bij een hogere HRV, geeft het of gas of het remt af. Wanneer er een disbalans is gebruikt je lichaam als het ware het gas- en rempedaal tegelijkeertijds wat resulteert in een lagere HRV waarde. Hopelijk is het nu een beetje duidelijk geworden wat HRV inhoudt. Blijven ademen terwijl je leest hè, rustig in en uit..

Let’s go

3 weken later was het zover en kon mijn training starten. Ik ging vanaf dat moment 3 keer per week ongeveer 2,5 uur actief trainen. En het was ook nog eens in Wageningen, 45 minuten rijden. Ik was eerlijk gezegd doodsbang en nerveus de eerste keer dat ik de auto instapte. Ik heb wel drie keer de gedachte gehad om terug te rijden maar ging toch. De training is een combinatie van duursport en mobiliteits-oefeningen gevolgd door een sessie van 10 minuten ademhalingsoefeningen om het lichaam weer tot rust te krijgen. De trainingen, waarbij ik pure zuurstof kreeg om mijn lichaam meer kracht te geven, eindigden iedere keer met een kleine 10 minuten voluit. Wat ik dus al het ware deed was versnellen en een hoge inspanning leveren om mijn lichaam de bijbehorende stress te laten ervaren. Om vervolgens mijn lichaam met ademhalingen naar een rustige staat van ontspanning te begeleiden. Hierdoor kwam er een regelmaat in de HRV en nam het uithoudingsvermogen toe. De dagen waren eenvoudig: rustdag, training, rustdag, training, etc. Dagelijks deed ik minimaal drie ademhalingsoefeningen per dag om bewust te worden van deze nieuwe manier van ademen en om het onderdeel te maken van mijn dagelijkse leven.

Het resultaat

In die 3 maanden:
– liep ik ongeveer 350km hard
– versleet ik een nieuwe paar hardloopschoenen
– was ik meer dan 45 uur bezig met ademhalingsoefeningen
– ging mijn gemiddelde hartslag in rust met ruim 10 slagen omlaag, naar onder de 50
– ging mijn vetpercentage van 17,5% naar 14,5%
– was ik, voor het eerst in lange tijd, trots op mijn resultaten
– en het belangrijkste. Ik voelde me weer sterker, fysiek en mentaal.

Terwijl ik maandenlang bezig was, stond de rest van de wereld natuurlijk niet stil. Het was wel degelijk even schakelen om vervolgens weer stappen te gaan zetten naar werk en sociale verplichtingen. Maar voor mij is bewezen dat door bewuste fysieke inspanning de opgebouwde spanning en stress afnemen en dit je verder kan helpen bij je burn-out. En oja, precies vandaag ben ik anderhalf jaar lang gestopt met roken.

Geef niet op

Nu zou je na het lezen van deze blogs kunnen denken dat dit een uitzonderlijk succesverhaal is. Wanneer je in een depressie of burn-out zit lijkt vrijwel niets mogelijk te zijn. Toch is in veel gevallen de eerste moeilijke stap voldoende om een verandering in gang te zetten. Of je nu wil herstellen van een burn-out, voor jezelf kiest en een eigen bedrijf wil beginnen of toch die reis gaat maken waar je altijd van hebt gedroomd.. het begint met een eerste stap.

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen, of wil je jouw ervaringen met anderen delen? Reageer dan hieronder.
Je mag ook altijd een email sturen met een vraag of verzoek naar info@gevoelsgoed.nl

Zorg goed voor jezelf 💚

Deel dit blog met anderen die er mogelijk steun aan kunnen hebben:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.